Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2013
dec 28
00:45

A Fidesz ma sokkal jobban áll a felmérésekben annál, mint amit a párt számára mélypontot jelentő időszakban, 2012 közepén – a trendvonalakat meghosszabbítva - erről gondolni lehetett. Ezt a mondatot nem most, hanem 2013 januárjában írtam itt a blogon. Most azonban még inkább írhatnám.

502fidesz.jpg

Nézzük először az adatokat: a kormányzó párt 2013 januárjában a teljes népességen belül így állt az egyes intézeteknél: 19 (Ipsos), 20 (Tárki), 21 (Századvég), 27 (Medián), 34 (Nézőpont). Decemberben pedig így: 26 (Ipsos), 28 (Tárki), 31 (Századvég), 37 (Medián), 36 (Nézőpont).  Az Ipsosnál 7, a Tárkinál 8, a Századvégnél 10, a Mediánnál szintén 10, a Nézőpontnál viszont csak 2 százalékpontos a növekedés. Ha a Fidesz erősödését nem észlelő – de a többieknél a pártot korábban lényegesebben magasabbra mérő - Nézőpont adataitól eltekintünk, egy komoly, 7-10 százalékpontos erősödésről beszélhetünk, ami azt jelenti, hogy idén 6-800 ezer fővel bővülhetett a kormánypárt tábora. Történt mindez úgy, hogy a többi párt adataiban szinte alig látunk érdemi változást: egyedül talán a DK esetében beszélhetünk szignifikáns erősödésről, de ez azért más kategória: a januárban 1-2 százalékra mért párt ma 3-4 százalékosnak látszik.

Mindez azt jelenti, hogy a Fidesz fölénye bő három hónappal a tavaszi voksolás előtt lényegesen nagyobb, mint korábban. Az első évet leszámítva – amikor a kormánypárt 40 százalék feletti mutatókkal rendelkezett (a teljes népességben!) -, 2013 előtt a mainál lényegesen elérhetőbbnek tűnt a kormányváltás lehetősége. 2012 júniusában például az MSZP már majdnem behozta a Fideszt (pontosabban a Fidesz majdnem lecsúszott az MSZP szintjére): a Mediánnál 21-15, az Ipsosnál 17-15, a Tárkinál 18-14, a Századvégnél 23-14 volt az állás. Ha az MSZP, az Együtt-PM és a DK támogatottságát összeadjuk (ami azért a választást tekintve messze nem ennyire automatikus), ma ennél szinte minden kutatásban nagyobb a különbség: a Mediánnál 37-21 (a 2012 júniusi 6 helyett 16), az Ipsosnál 26-20 (2 helyett 6), a Tárkinál 28-19 (4 helyett 9), a Századvégnél 31-23 (9 helyett 8).

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy bár az Együtt megjelenésével és a DK erősödésével összességében nőtt a baloldali ellenzék tábora (gyakori tévhit, hogy Bajnai pártjának színre lépésével pontosan ugyanazt a tortát osztják fel: az adatok nem ezt mutatják, hiszen az MSZP ma pontosan ott tart, mint az Együtt megjelenése előtt, azaz 4-6 százalékot nőtt a baloldal tábora 2012 őszéhez képest), a Fidesz ennél jobban erősödött, így a vezetése ma szilárdabb, mint egy évvel ezelőtt. A lényegi kérdés az, hogy van-e akkora ez az előny, hogy lefutott, tét nélküli választásról beszéljünk. Az egyes felmérések – mint láttuk – 6 és 16 százalékpont között mutatják a Fidesz és a baloldali ellenzéki tábor különbségét. Nagyon nem mindegy, hogy melyik adatot fogadjuk el: ha a Mediánnak van igaza (illetve a Nézőpontnak, amelynél még nagyobb, 17 százalékpontos a különbség), a választás lényegében eldőlt, sőt, a Fidesz komolyan esélyes arra, hogy ismét kétharmadosnál is nagyobb győzelmet arasson. 16 százalékpontot (ez közel másfélmillió embert jelent) nem lehet három hónap alatt ledolgozni, ekkora fordulat szinte kizárható, ezen az sem változtatna, ha az összes bizonytalan szavazó végül az ellenzéket választaná (ami biztosan elképzelhetetlen). Ha azonban a különbség csak 6, 8 vagy 9 százalékpont – ahogy az Ipsos, a Századvég és a Tárki mutatja -, még bármi megtörténhet, ekkora különbség egy kampányban elméletileg ledolgozható, illetve a baloldali ellenzék valóban reménykedhet abban, hogy a kampány hevében (ha egyáltalán lesz ilyen), az utolsó pillanatban választókat inkább a protest mozgatja, illetve esetleg bízhat abban, hogy a Fidesz némileg felülmért a kutatásokban (ahogy ezt igazán 2002-ben, de 2010-ben is láttuk).

Tovább növeli a bizonytalanságot, hogy a választás végső soron a 106 egyéni választókerületben dől majd el, márpedig az ottani viszonyokat rettenetesen nehéz az országos felmérések alapján modellezni. Ha a választásirendszer.hu mandátumkalkulátorába egy összességében fej-fej melletti eredményt írunk be, azt kapjuk, hogy a Fidesz 74-32-re nyeri az egyéni választókerületeket, és abszolút többséget szerez. Az ilyen szimuláció persze mindig sok esetlegességet tartalmaz, de abban azért szakmai konszenzus mutatkozik, hogy az ellenzéknek az új kerületbeosztás mellett a(z országos) döntetlen kevés a győzelemhez. Innen nézve pedig a mai adatok nem sok jóval kecsegtetik az amúgy is ezer sebből vérző baloldalt: ha egy szoros eredményre esetleg még lehet is reményük, a parlamenti többségük ma csak nagyon komoly fantáziával megáldva látszik elképzelhetőnek.

Érdemes kimondani: 2013 végén két valószínű forgatókönyvről beszélhetünk, a Fidesz jelentős vagy mérsékelt sikeréről. A kettő közötti különbség nem csekély: előbbi a kétharmad megtartását, utóbbi az elvesztését – de a kormányzás folytatását - jelenti. Ugyanakkor az eltérő adatok, a korábbi tapasztalatok, a választási rendszer és persze az előttünk álló, egyelőre ismeretlen kampányhajrá miatt, most biztosan nem írom azt, amit 2009 őszén írtam: ez a választás a 2010-essel szemben nem lefutott, nem tét nélküli. Bár vannak mondatok abból az időből, amelyek ma is alapvetően igazak, s ez már önmagában is tanulságos – például ez: „a baloldali térfélen található pártok, s különösen a szocialisták, egyszerűen nincsenek abban a helyzetben és állapotban, hogy a választói comeback - tömegesen – elindulhasson” -, a szituáció ma más. A baloldal utolsó reménye, hogy ma nincs kormányon: ha a Fidesz ellenzéki pártként vezetne ekkora fölénnyel, biztosan meg is nyerné a választást. Kormánypárt nem tud a kampányban akkorát erősödni, amekkora ma a fordulathoz kellene, de valamennyire ismerve a protest erejét a korábbi választásokon, az ellenzéknek erre – nem önmaga, hanem a kormány miatt - lehet némi esélye. Ez nem sok és több nincs is: a fundamentumok egyértelműen a Fidesz győzelmét ígérik, így ma valóban már csak a kampány és a szavazók által önmaguknak feltett kérdés a kérdés

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr965714087

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Azok a fránya számok! 2013.12.28. 13:19:00

Ahogy közelednek a választások, úgy irányul egyre nagyobb figyelem a közvélemény-kutatások eredményeire. Minden hónapban lehet olvasni a sajtóban, hogy melyik intézet, éppen "mire méri" az egyes pártokat, melyekhez sokszor nehezen értelmezhető vagy épp...

Trackback: Jobban teljesít 2013.12.28. 09:26:01

2013 végén két valószínű forgatókönyvről beszélhetünk, a Fidesz jelentős vagy mérsékelt sikeréről. A kettő közötti különbség nem csekély: előbbi a kétharmad megtartását, utóbbi az elvesztését jelenti.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jjulie 2014.01.04. 22:09:07

@tölgyes:

atyagatya, jóember, a winkler oszkár amikor született, kettő darab bank képviseltette magát a városban, ami akkor a dunáltúl második legnagyobb lélekszámú városa volt, a maga nagyjából 30 ezer lakosával, viszont az eljelentektelenedése már nagyjából 20 évvel korábban véglegesen eldőlt

akkor pesten minden sarkon 3 pénzintézet volt

a winkler oszkár egy jelentéktelen városka helyi menője volt, ami persze nem semmi, de kár ragozni

turizmus baszki, a harmincas években filléres vonatokkal kellett pestről odahordani a népet, de szállodai szoba nem volt, és amikor végre sopronba csábítottak turizmusra állami pénzosztókat, azoknak sem sikerült szállodai szobát adni, úgyhogyállami ingyenpénz sem lett

manapság pedig bezárt szállodák, és filléres árak, valamit gaz a jónevű egykorvolt szállodák tövében

livengood 2014.01.04. 22:15:03

@6.Lenin: Egyet értek. Találtak egy ürüggyel többet. A magyar társadalom nem most lett megosztott.

6.Lenin 2014.01.04. 22:30:51

@livengood:

Ez nem csak a magyarokra jellemző.

Talán akkor kezdődhetett, mikor 1esek lejöttek a fáról, mások + maradni szerettek volna.
(talán már akkor is voltak olyanok is, akiket ez a kérdés hidegen hagyott, mással voltak elfoglalva)

Vmi mindig kihozza, ha az már ott bent lapul.Magyarázatot találni már nem olyan bonyolult.
Akikből hiányzik, na az már bonyolultabb, először meg kell próbálni beültetni, ha lehetséges.

6.Lenin 2014.01.04. 22:45:32

A mai nap tanulságaként talán érdemes megjegyezni: fontos lehet minden részlet.
Jól át kell gondolni minden apró részletet, mielőtt...

www.youtube.com/watch?v=9WoM2bHfr48

tölgyes 2014.01.04. 23:29:08

@jjulie: Aki tahó, az is marad... Winkler Oszkár, Tárczy-Hornoch Antal, Boleman Géza, Csatkai Endre stb egy időben ugyanannak a városnak az utcáin jártak függetlenül attól, hogy a történelem viharai éppen felemelték, vagy csökkentették a város jelentőségét. Az a tekintélye soha nem tért vissza Sopronnak, amivel XVIII. század elején rendelkezett, de a művelődés területén megmaradt az élvonalban. Többek között olyan tudósok miatt, akik Sopronban készítették el az első magyar részecskegyorsítót. Ennek a jelentőségét azonban Ön soha nem lesz képes felfogni.@panelburzsuj: Elég közel a Fenyves sorhoz, hogy akkor találkozzak vele, amikor kedvem szottyant hozzá.:)

livengood 2014.01.04. 23:49:10

@sanity: @Khal Drogo: Ez kultúra kérdése.

Úgy látom akik ezen a fórumon beszélgetnek, nem épp a magyar társadalom zöme, átlaga. Arra a mikrokörnyezetre látunk rá amiben élünk. Én speciel saját döntésem okán kénytelen vagyok alkalmazkodni a vidéki Magyarország világához is. Ráadásul amíg el nem hagytam, amíg nem lettem otthon Budapesten, majd a nagyvilágban, ebben nőttem fel. Tehát itt gyerekkori élményeim is vannak. A magyar falura a magyar vidékre gondolok, amit minden hibája ellenére szeretek, mert úgy érzem értem. Látom azt a mély gyűlöletet és elkeseredést ami itt szunnyad. Látom mennyire nem tudják ezek az emberek feldolgozni az indulataikat. Mennyire nem tudják artikulálni a fájdalmukat. Mivel nem fejlődhetett ki ennek a kultúrája a magyar falvakban, az unalmas, jellegtelen kisvárosokban és a nagyváros peremén. A túlélés egyetlen technikáját ismerik csak: A hallgatást. Itt az emberek nem mosolyognak egymásra. A szomszédok között és a családokon belül egy életen át feszülnek az indulatok. Itt az emberek amikor nem bírják tovább, leisszák magukat a sárga földig, de a többség akkor is csak hallgat. Pedig ezek az emberek pont olyanok mint mások, máshol a világnak. Tudnak lelkesedni, összefogni, mégis egyetlen közös, meghatározó élményük van: A kudarc.

Itt a polgármesterek megszakadhatnak, ha valamit lakossági összefogásban akarnak megoldani. Ha viszont korruptak, mint kés a vajban úgy halad az "üzlet". Azért van ez így mert "selejtes" a nép? Tapasztalatom szerint ugyanolyan tulajdonságaik vannak itt az egyes személyeknek mint máshol a világban. Ugyanakkor megosztottak és magányosak. A különbséget annak a szokásrendnek, annak a néhány megtanulható fogásnak a hiánya okozza - nevezhetjük kultúrának - amivel az emberi érintkezés során elkerülhetetlen súrlódást levezetik és feldolgozzák más vidékek lakói. Ehhez persze először az a tudat kellene, hogy mi össze tartozunk. Mi magyarok össze tartozunk. Sok egyébbel együtt pont ez nincs meg.

Megosztottak vagyunk itteni és "román" magyarok szerint. Megosztottak vagyunk a szerint, hogy ki milyen felekezetű, vagy hitetlen vagy sem. (Azt fogjátok mondani, hogy ne már! Javaslom gondoljatok egy katolikusra és egy Hitgyülekezetesre. Gondoljatok egy iskolájától megfosztott vallástalan családra. Otthon mit mondanak a 10 éves gyereknek a szülők, miért kell neki iskolát váltani, miután a katolikussá vált intézmény kihirdeti, hogy csak megkeresztelkedett gyerekek iratkozhatnak be?)
Megosztottak vagyunk a szerint, hogy milyen múltra emlékezünk.
Megosztottak vagyunk a szerint, hogy honnan tájékozódunk, melyik hírforrást tekintjük hitelesnek. (Értelem szerűen a többi hazudik.)
Végső soron a többség a szerint megosztott, hogy az államot bűnözők irányította csoportok prédájának látja, vagy a szerint, hogy melyik politikai formációban hisz feltétel nélkül. (Sokan kinyilvánították a 2010-es választás előtt, hogy akkor is a Fideszre szavaznak, ha akár egy üres papírt íratnak velük alá. Most pedig sokan nyilvánítják ki, hogy semmi sem számít, csak az, hogy az Orbán kormányt eltakarítsák.)

Erre a megosztottságra építenek a magyar politikai erők. 2002 után (majd 2006-ban még erősebben) a jobboldalon volt érzékelhető a mérhetetlen elkeseredés: Hogyan győzhetett a maszop és a szadesz?! Nem is értették, széles rétegek elfogadhatatlannak találták. Közkeletű magyarázat volt az "elcsalt" választás. Naivitás lenne azt feltételezni az elkeseredett baloldali szavazókról, hogy ők nem ugyan így fognak reagálni. Vagy próbáljuk elképzelni a fideszes szavazók tömegét, ahogy békésen, vádaskodás nélkül elfogadják a 2014-es választás elvesztését. És akkor még nem is beszéltünk arról a széles tömegről aki 20 éve választásról választásra egyre lemondóbb és elkeseredettebb, akiknek nincs pártjuk, akik már nem csak a politikával, de már a közvetlen környezetükkel is bizalmatlanok. Ahányan vannak, annyi felé húznak. Ez aztán a megosztottság!

hoplita 2014.01.04. 23:59:59

@livengood:
Ugyanezt tapasztalom kisvárosban.
És bizony tudni lehet, ki hová voksolt és voksol.:)

nyünyüge 2014.01.05. 00:44:39

@tölgyes:
Tölgyes úr! Julie ugyan igen csúnyán beszél és számtalan elfogadhatatlan dolgot művel ezen a fórumon, de azon Ön is elgondolkodhatna végre egyszer, hogy nem elegáns dolog azzal dicsekedni, hogy "engem a Mester is tanított".
Mert vagyunk így párezren, volt Széchenyis diákok.
Pedig nem a mi érdemünk, hogy kik voltak ők.

panelburzsuj 2014.01.05. 01:10:32

@nyünyüge:
De hát ha tölgyes pajtásnak annyi jutott Sopronból, hogy bemehetett a Boleman bácsi kertjébe, meg a Krasznai tanár úr megugráltatta - akkor ő ezzel kénytelen mérni magát, nem?

szoja122 2014.01.05. 03:38:12

@livengood: "Úgy látom akik ezen a fórumon beszélgetnek, nem épp a magyar társadalom zöme, átlaga."

Szerintem nem így van.
Akik veszik a fáradságot és ennyire elmélyülnek a politikában, azok befolyásolják a környezetüket. Mi vagyunk a társadalomnak az a néhány százaléka, aki a legjobban tud hatni mikro környezetére és tükrözi az átlag ember gondolkodását, csak ők valamilyen okból nem mondják ki.

Különben, ez a marketing egyik alaptörvénye. 1 reklamáció kb. 100 ember véleményét tükrözi, aki valamilyen okból nem reklamál.

szoja122 2014.01.05. 03:49:16

@Khal Drogo: Teljesen igazad van.

Hogy ez így van ebben a Fidesznek hatalmas szerepe volt és van. Ellenzékben és kormányon is rendkívüli mértékben rájátszott erre és nagyon rossz irányba terelte a közgondolkodást.

Ez viszont nemcsak gazdasági, hanem politikai, erkölcsi és filozófiai kérdés is.
Vedd észre ezzel részben ellentmondtál a korábbi álláspontodnak, ahol csak a gazdasági kérdések fontosságát hangsúlyoztad, mint azt amit a kis ember érdekel.

szoja122 2014.01.05. 03:58:44

@Khal Drogo: Ez talán a Fidesz LEGNAGYOBB hibája.

Ilyen mentalitással nem lehet egy modern 21%-i társadalmat, (de ha tetszik leegyszerűsíthetjük: gazdaságot) létrehozni. Csak paternalista-diktatúrikus társadalmat.

Nem diktatúra, hanem DIKTATÓRIKUS. Erről írtam. Ez a rendszer diktatórikus.

Ezt viszont nem említetted a felsorolásodban. Pedig talán ez a legfontosabb.

szoja122 2014.01.05. 04:07:12

@Khal Drogo: Ez is indokolja a rosszabb osztályzatot mint az MSZP.

MSZP is jócskán rájátszott erre, de a Fidesznek 2/3-al lett volna lehetősége ezen változtatni, de NEM TETTE MEG.

Ma már pedig nem is teheti meg. Híveit és az emberek gondolkodását annyira áthatja ez, hogy azonnal elkergetnék őket. Így lezüllesztették az országot és legalább 50 évre bebetonozták a gazdaság és a társadalom elmaradottságát, hisz ilyen közgondolkodással nem lehet a mainál jobb (csak rosszabb) gazdaságot létrehozni.

Az a gazdaság pedig amely nem fejlődik, az nem stagnál, hanem visszafejlődik. Egy gazdaság nem tud sokáig stagnálni, vagy előre megy vagy hátra.

jjulie 2014.01.05. 08:59:12

@tölgyes:

atyagatya kádárvakarékbugris, a te soproni gyerekkorod, az ötvenes hatvanas évek sopronja, a háború végén kb 10 ezerrel csökkent ilyen-olyan módon a lélekszám, majd 56-ban további nagyjából 5 ezerrel, és ez a korszak az igazi sekisebe korszaka a városnak, igazi belterjes börtönélet, de hát élni kell, és a romok között sétáló két soproni bugris, - akinek már a nagyapja is csak a valaha volt dicső mult emlékein nőtt fel, - találkozott az utcán és hát mit tehetett, biztatgatták egymást, hogy jók vagyunk és jó nekünk, sőt nekünk a legjobb, mi vagyunk a legjobbak

leegyszerüsödött, megmerevedett nyomorúságos élet, beállt készeredett rutin, mint a sitten, tiszta volt hogy mi a jó, mi a rossz, miért jár bünti, miért dícséret, a külvilág nem zavart bele, csak fenntartotta az elzártságot és lefolytottságot

így aztán 93-ban ha az utcán megszólítottam valakit hogy segítsen hol van ez vagy az, a válasz olyami volt, hogy a füzi mellett, mire kényszerűen rákérdeztem hogy oke de a füzi hol van akkor hosszú csend következett, mert olyannal még nem találkozott a rendes soproni bugris hogy valaki sopronban ne tudná hol a füzi, és ha számlát kértem egy üzletben, a huszonéves soproni leány nem kérdezte meg a cég székhelyét, hanem automatikusan beírta sopront, majd amikor szóltam hogy nem, hosszú szünet következett, és értetlenség ült ki az arcra, hogy az meg hogyan lehet hogy valaki itt vásárol és nem soproni székhelyű cége van

hát így váltál te születésileg fogékonnyá a felcsutifertőzésre és lettél teljeskeresztmetszetben felcsutifertőzött undok bugris, a tág szabad világban elveszetté váltál, és a felcsutigondolat sikerrel hoz vissza neked szigorított másodvonalbeli zártságot, mint ahogy ismert hogy a sitthez szokott szabadulván nem igazodik el, és elkövet valamit hogy visszakerüljön oda ahol

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.01.05. 09:02:35

@szoja122:
Ez 1 közkeletű marhaság, miért ne tudna bármi is stagnálni?
A magyar gazdaság kb. 30 éve stagnál, pontosabban némi növekedést intenzív eladósodással párosító szakaszok váltakoznak nulla növekedésű megszorító periódusokkal.
A végeredmény +- nulla.

jjulie 2014.01.05. 09:53:48

@tölgyes:

nesze bugris, itt egy kép a gyerekkorod bánfalvájáról

poroszkálás a pártházba, @6.Lenin: birka te is gyönyörködj benne

ekkor még a ferenczy jános utcában reggelente ballagtak a tehenek a bécsi dombra legelni, és a buszpályaudvar helyén nézegették a nádast

Khal Drogo 2014.01.05. 10:00:28

@szoja122: Az emberek jobban akarnak élni. Itthon a fogyasztás fetisizálása folyik. A politika szerintem nem nagyon tud hatást kifejteni. Ön talán hallgat egy politikusra? Nem hinném. Magyarországon a közbizalomban a legutolsó helyen a politika áll. A leghiteltelenebb emberek ha elkezdenek prédikálni, nem vált ki szabálykövetést.

Khal Drogo 2014.01.05. 10:05:57

@6.Lenin: Persze hogy nem csak a magyarokra jellemző. USA-ban a demokraták és a republikánusok között óriás a szakadék, sokkal durvább mint nálunk. Milliók gondolják hogy Obama muszlim és még többen hogy nem is USA-ban született, tehát elnök sem lehetne.

De az ivászat és kilátástalanság sem magyar sajátosság. El lehet menni Angliába az éjszakába. Az angol fiatal generáció nagy része alkoholista, vidéken is, nagyvárosban is.

Én Walesben jártam egy noname kis településen volt a szállás. Lementünk a kocsmába. Zavartalanul szívta egy nagydarab fickó a gyűrűjéből az asztalra öntött port fel az orrába. Nem tudom mi volt az, de vannak tippjeim. Fél órán belül kirobbant egy verekedés. Másnap átmentünk egy közeli közepes városbeli szórakozóhelyre, talajrészeg alulöltözött nők tántorogtak mindenütt. Nem hiszem hogy ne ez menne nap mint nap arrafelé.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.01.05. 10:37:22

@Khal Drogo:
Erre a legjobb példa a paposan összetett kézzel, ájtatos képpel erkölcsről hadováló, nyurga, pápai beteges hazudozó volt, de a magasságbéli kihívással küzdő felcsúti hős is egyre jobban teljesít. :)

jjulie 2014.01.05. 10:57:43

@tölgyes:

"Elmentünk az egyetem levéltárába is, de nagy sajnálatunkra nem találtunk semmi, Simonyi Károllyal kapcsolatos dokumentumot. Kapcsolatba léptünk a Miskolci Egyetem könyvtárával is, mivel a soproni egyetem bányászati kara 1959-ben Miskolcra költözött. Azonban itt sem tudtak semmi konkrétummal szolgálni. A helyi újságok közül egy 1970-es Soproni Szemle egyik cikkében találni először utalást a kísérletre. "

www.termeszetvilaga.hu/szamok/tv2004/tv0406/hb.html

viszont a sikerben fürdeni jó

www.skk.nyme.hu/index.php?id=16567&L=4

de atyagatya, ők sem tudnak a részecskegyorsításról

elektro.tudomanytortenet.hu/pdf/ET/1946-tol/ET_1962_04t.pdf

ide járkáltál be az ismeretlen boleman bácsihoz?

maps.google.hu/maps?oe=utf-8&client=firefox-a&q=Sopron+fenyves+sor+4&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x476c3b4d8add6061:0x152be23b30b7546d,9400+Sopron,+Fenyves+sor+4&gl=hu&ei=MSvJUrGVMOf8ygOEvYLYBA&ved=0CDQQ8gEwAA

6.Lenin 2014.01.05. 11:28:47

@livengood:

Szereted túlbonyolítani a dolgokat (mint általában mindenki), ha nem találja a választ.

De,ha válaszra vársz, miért nem teszel fel kérdéseket?

pl. Kihez, mihez kellene ma igazodnom?
Kinek, minek van hitele a szememben?

Első körben rájöhetnél, ma már semminek, senkinek nincs hitele (vallás, ideológia), jobban mondva azt a látszatot keltik, hogy nincs hitelük, pedig csak azok hiteltelenedtek el, akik ezeket az ideológiákat, vallásokat képviselik, vagy ezt állítják róluk, akiknek ez az érdekük.

aztán itt esnek sokan bele a csapdába. Elhiszik, hogy valóban így van.
De, mivel mindenki szeretne valamiben hinni, jön a kézenfekvő magyarázat, igen, hiteltelenek, de a másik oldalt képviselők, és már helyben is vagyunk.

Megosztjuk magunkat. Persze mindig mindent könnyebb a másikra kenni. Emberi tulajdonság.
Minden szarért a másik felelős.

Aztán a megmondók (akikben szeretnénk hinni)rá is tesznek néhány lapáttal.
Mivel a többség szeret hazudni önmagának is (nem tudja elfogadni, hogy ő is hibás lehet), megy minden a maga olajozott útján.

Röviden, a válaszokat mindig meg kell, hogy előzzék a jól feltett kérdések, és az a készség, őszintén is fogunk rá válaszolni.
Ez már valóban lehet kutúra kérdése is.
Szerintem.

(ez a blog is tökéletesen bizonyítja a fent leírtakat)

6.Lenin 2014.01.05. 11:35:28

@Khal Drogo:

tulajdonképpen sok mindenben közelítőleg azonos véleményen vagyunk (ebben is )talán. Amiben eltérően látunk néhány dolgot, az talán a korkülönbségből származó tapasztalatokból adódhat, talán (vagy a géneinkben lévő eltérő kódok okozzák, ami ellen nem sokat tehetünk valójában)

szoja122 2014.01.05. 11:37:42

@Hepci: Nem vagyok közgazdász, tőlük hallottam, mint ahogy te sem vagy az, ezért kb. annyira tudod mint én.
Viszont bármi is az igazság ezen a téren a mondanivalóm lényegét nem érintette.

tölgyes 2014.01.05. 11:42:51

@nyünyüge: Dicsekedni?? Magamat szerencsésnek tartani igen, de dicsekedni nem. Volt úgy másfél évtized, amikor a Széchenyi Gimnázium és az Erdészeti Technikum a legjobb iskolának számítottak a városban. Nyilván Önt is emiatt iratták ide a szülei, vagy Ön is emiatt választotta ezt az iskolát. Választék volt bőven. Ez a gimnázium nem a falaktól volt jó, hanem az ott tanító tanároktól. Autheried Évától, Krasznai Feremctől, Légrádi Imréről és attól az igazgatótól, aki az iskolát 10 éven át vezette: Földi Lőrinctő. Lehetne más neveket is írni, meg lehetne említeni az akkoriban óraadóként tanító Kozák Lajos nevét is. Akit tanított az nem fogja elfelejteni őt.
Örülök annak, hogy nem látta Ön se másnak Mestert mint én: olyan testnevelőnek, aki képes volt a tehetségekből élsportolót nevelni miközben a mozgás örömét adta szinte mindenkinek. Olyannak, aki lelkesedett a tegetségeiért, de soha egyetlen gesztusával se bántotta meg a "lúdtalpasokat" sem. Hasonlókat lehetne mondani Légrádi Imréről is.
A szövegem korábban sem és most sem rólam szól, hanem róluk. Miattuk mondom, hogy zsüli szamárságokat beszél, amikor mucsázik. Én csak annak örülök, hogy ismertem őket, tanítottak, beszélgethettem velük.
Egyszer egy barátommal a világ legjobb középiskolájáról a Fasori Gimnáziumról beszélgettünk. Mitőll volt fénykorában olyan jó? A válasz egyszerű: Rácz tanár úrtól és tanártársaitól. Ha vannak Rácz tanár urak egy iskolában és engedik őket dolgozni, akkor az az iskola életre szóló élményt ad. Az oktatási rendszernek eről kellene szólnia.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.01.05. 11:44:29

@szoja122:
Hümmm, talán már ehhez is közgazdász kell, hogy valamiről eldöntsük, stagnálhat-e?
Nézz rá a pöcsödre, X cm. Stagnál.
Az enyém is, Y cm már hosszú ideje.
Amúgy meg kívánok neked egy olyan vállalkozást, ami évtizedekig stagnál, olyan szinten, hogy kényelmesen megélsz belőle.
Ja, hogy a vállalkozásokról is azt mondják a közgazdászok, hogy ami nem növekszik, az elhal?
Közgazdásznak lenni nyilván jó.

tölgyes 2014.01.05. 11:54:19

@jjulie: Gratulálok. Megtalálta, most hogy megírtam hol lakott:) Boleman Géza. Azon meg miért csodálkozik, hogy egy 56-os megbélyegzettet megpróbáltak törölni a történelemből is... Naná, hogy összedték a róla szóló dokumentumokat és elvitték.
Rákos Mátyás egy ideig a soproni Szechenyi Gimnázium jogelődjébe járt iskolába. Egyszer csak megjelent a "szerv" és összeszedett minden róla szóló dokumentumot.

Ami pedig Bánfalvát illeti. Miért Ágfalván nem voltak állatok? Egy faluban miért ne tartottak volna állatokat? Hol neveljenek lábas jószágot? Bp-en A Dohány utcában? Miért lenne egy falu esetében az elmaradottság jelképe az esténként terelt állatokról készült kép.

Mellesleg:Bánfalva állatait felhajtották a Fáberrétre. Tavasztól őszig ott tartották őket.

jjulie 2014.01.05. 12:08:04

@tölgyes:

ugyanmár, shármar kari bácsi a steinbach jáni bácsinak építette 1909-ben majd a 31-ben bővítette a boleman bácsinak

de a boleman méltatásokból miért hiányzik a részecske gyorsítás?

tölgyes 2014.01.05. 12:39:01

@jjulie: Na és? MI ebben a rendkívüli? Miért kellett volna nekem erről írnom, amikor maga még azt se tudta ki az a Boleman Géza.. pedig állítólag ott sétált maga is az egyetem parkjában:)
A lányok halála után a házat újból átépítették az új tulajdonosok, telkének egy részét eladták.

Én minden esetre most érzek némi örömet. Írtunk olyan meberekről is, akikről érdemes megemlékezni, emléküket megőrizni...Ön pl. beszerezheti BG könyveit és álmélkodhat azon, hogy mennyit fejlődött a világ, vagy töprenghet azon, hogy BG egy korában csúcstechnológiának számító fejlesztésen is dolgozhatott..majd közvetve részt vett egy világszenzációnak számító szerkenytű elkészítésében is. Mindez egy mucsai magyar porfészekben történhetett meg.

jjulie 2014.01.05. 12:46:37

@tölgyes:

ja, mennyire is volt sopronban a simonyi?

"1948-ban Simonyi Károly – Boleman Géza
utódaként – tanszéket kapott Sopronban, de
1949-ben még vezette a Műegyetem Atomfizika
tanszékét is. 1950-ben az Atomfizika tanszék
vezetését Kovács István (régebben Gerő Ló-
ránd munkatársa) vette át. Simonyi az Elméleti
Villamosságtan tanszéket kapta a Műegyete-
men, majd a KFKI igazgató helyettese és az
Atomfizikai Osztály vezetője lett, "

hát ennyire

jjulie 2014.01.05. 12:52:54

@tölgyes:

mennyire volt a a boleman bácsi részese a simonyi ügynek, a kleinbürger-poncihter periférikus cseppnyi porfészben?

mind a kettő ember kényszersoproninak tűnik nekem

amúgy kevéssé hiszem hogy a boleman bácsi erős kapcsolatokat épített a kleinbürgerekkel

tölgyes 2014.01.05. 13:16:11

@jjulie: Csak annyira, hogy ő maga is megemlíti BG. részvételét. Továbbá: látszik megint az, hogy fogalma sincs a dolgokról. Simonyi itt volt itt fejlesztett és közben máshol is tanított. A fejlesztést azonban itt csinálta. Az itt dolgozó segítőket BG készítette fel. Mert egyedül nem megy. Épp ez mutatta, hogy Sopron nem volt - ekkor sem volt - mucsa, ahogy maga gondolja. A legkiválóbbak itt voltak, de elhívták őket máshová is tanítani. A világ így működik

Megint egy más dimenziójú példa, de hátha át tudja vinni az értelmet.

Neumann nem élt Los Alamosban. Oda látogatóba járt. Teller felidéz egy esetet: hátát a kattogó radiátornak döntve számolta ki N. egy darab papíron, hogy mekkora nyomást kell gyakorolni az urántöltetre, hogy beinduljon a láncreakció.. aztán másnap elutazott. Az Alamosban lévő tudósok heteken át nem tudták ezt a probkémát megoldani. Buták lettek volna? Nem. Szinte mind zseni volt, de a szellemi erőfeszítések így kapcsolódnak egymáshoz, ettől nő meg a hatékonyság.

A szellemi munkának épp ez a természete, ettől más mint az erdőírtás, vagy a faaprítás, bár ott is hamar kitörik a nyaka annak, aki azt hiszi egyedül megoldhatja.:). Egy-egy beszélgetés, ötlet, új szempont előrelendíti a kutatást, vagy csak az alkotáshoz szükséges jó érzést adja.

Gondolja meg: van egy soproni orvos és van egy akadémiai intézet, amelyiknek semmi köze az orvosláshoz. Aztán néhányan összedugják a fejüket. Az akadémiai intézet adja a meterológiai adatokat. Az orvos pedig gyűjti és rendszerezi a betegek naponkénti, napon belül egészségváltozását... Ezt a változást összeveti a meterológiai adatokkal és rájön - nem először, de nagyon korán -, hogy van összefüggés.

Ezután bizonyos betegcsoportokra "frontok" idején fokozott figyelmet fordít, erről cikkeket ír. ez a mucsa? Betegek mszázainak segít, közben pedig rájön mélyebb összefüggésekre. Egy mucsainak ez valóban mucsa, mert nem látja tudja azt, ami őt körülveszi.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.01.05. 13:35:11

@tölgyes:
Ez az, ami még nem volt itt: tudománytörténeti vita.
Éppen ideje volt, a szokásos pártszóvivői beszédek, verbálfingok, anyázások, f*szösszemérések és alsó-középkategóriás inszinuációk mellett. :)

jjulie 2014.01.05. 13:47:21

@tölgyes:

atyagatya, hát igen, kiderült, hogy a 43 évesen spronba kényszerült boleman gézából a soproni levegő hozta ki a tudóst, meg a kleibürgerel a poncihterekkel, ahogy a simonyiból is

" – Azt a márványtáblát tudtomon kívül készítették, nem tiltakozhattam ellene. Akkor is túlzásnak éreztem, ma is annak tartom, bár nem tagadom, jólesett a fizikustársadalom elismerése. Azonban jó, ha tudjuk, Angliában Cockcroft és Walton már húsz évvel elõttünk létrehoztak magreakciót gyorsítóberendezés segítségével. Nobel-díjat kaptak érte 1951-ben. Nem akarom lekicsinyelni teljesítményemet, fõleg munkatársaimét nem, csak azt szeretném, ha jobban figyelnénk az arányérzékünkre, amikor a hazai eredményekrõl beszélünk.

– A magfizikának nálunk milyen elõzményei voltak?

– A harmincas években Debrecenben már eredményes magfizikai kutatások folytak Szalay Sándor vezetésével. Rutherford klasszikus módszerét követték: természetes radioaktív anyagok által kibocsátott részecskéket használtak nagy energiájú lövedékként. Amikor 1938-ban a Mûegyetemen Bay Zoltán számára atomfizika tanszéket alapítottak, munkatársaival együtt azonnal nekifogott egy kaszkádtípusú gyorsítóberendezés tervezéséhez és megépítéséhez. Ez a munka azonban kisipari szinten megrekedt. A kutatás súlypontja a Bay-féle elektronsokszorozó elvi és gyakorlati kérdéseinek tisztázása felé tolódott. Az ún. Bay-csoport – az atomfizika tanszékrõl Papp György és én, valamint az Egyesült Izzó kutatólaboratóriumának öt munkatársa – pedig különbözõ típusú radarberendezéseket tanulmányozott és fejlesztett ki. Közvetlenül a háború után ezekbõl a vizsgálatokból nõtt ki a nemzetközi elismerést szerzõ holdradarkísérlet.

A Mûegyetemen építeni kezdett gyorsítóberendezés és tervrajzainak legnagyobb része megsemmisült Budapest ostromakor. Bay Zoltán és Papp György külföldre távozott, én pedig megpályáztam a Mûegyetem Bánya-, Kohó- és Erdõmérnöki Karán az elektrotechnika tanszék vezetõi állását, Sopronban. Úgy tûnt, leszámolhatok a kísérleti magfizika modern ága hazai meghonosításának ábrándjával.

– Az élet azonban más forgatókönyvet írt számodra. Hogyan érkeztél Sopronba?

– A vidéki egyetemre kicsit a fõvárosiak gõgjével érkeztem. Ott kellett rádöbbennem, mekkorát tévedtem. Az egyetemen színvonalas munka folyt, nemzetközi hírû tanárok oktattak. Tanszékvezetõ elõdöm a méltatlanul elfeledett Boleman Géza volt. Akkor már, hetvenévesen, visszavonultan élt a Lövérekben."

jjulie 2014.01.05. 13:57:27

@Hepci:

vedd fel valamelyik OB III-as zakódat, tegyél be a mikróba pár gumihalat, és várd az eredményt

graycivil 2014.01.05. 14:04:44

"Orbánék gyomorforgató ötletétől öklendezik az ország

A internet népe Orbánék „Magyar Csapatán” köszörüli a nyelvét. Az együgyűen populista, de a magyarságot végletesen megosztó ötlet csak annak a Fidesz-vezérnek az agyából pattanhatott ki, aki annak idején a „Hajrá Magyarországot” is képes volt pártjelszóvá degradálni. "

www.168ora.hu/itthon/orbanek-gyomorforgato-otletetol-oklendezik-orszag-122319.html

Szerintem feltétlenül el kell ismerni El Curo odaadását a Magyar Csapat megszervezésével: Ezzel egyértelműen az eddigi legnagyobb eredményt érheti el a társadalom-szellemi fogyatékosok közösségi életének felpörgetésével.

Gyerekek, könyörgöm,...! Hát ennyire hülye ez a nép? F.Y!DESZ

6.Lenin 2014.01.05. 14:05:14

@jjulie:

"– A vidéki egyetemre kicsit a fõvárosiak gõgjével érkeztem. Ott kellett rádöbbennem, mekkorát tévedtem. Az egyetemen színvonalas munka folyt, nemzetközi hírû tanárok oktattak. Tanszékvezetõ elõdöm a méltatlanul elfeledett Boleman Géza volt. Akkor már, hetvenévesen, visszavonultan élt a Lövérekben."

Szépen igazoltad amiről @Tölgyes eddig írt.
(biztosan nem idézted volna, ha értenéd az általad idézet szöveget)
Nagy köcsög vagy jjulie.

jjulie 2014.01.05. 14:12:08

@6.Lenin:

mibe szóltál bele birkakirály dembinszki, ne erölködj, neked annyit kell tudnod, hogy két iksz a fideszre

6.Lenin 2014.01.05. 14:17:19

@jjulie:

Néha már fáj, hogy mekkora köcsög vagy, és még dicsexel is vele. Szerencsére hamar elmúlik, nálam,nálad viszont már 3 éves állapot.
(ennyiről tudok biztosan, de lehet régebbi is, de ezt nem tudom/akarom bizonyítani. A te bajod.)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.01.05. 15:02:56

@jjulie:
Jön a jövő héten Budapestre Hopi, nem akarsz találkozni vele?
Tőgyes már lemondta, te talán ráérősebb vagy.
Nyomi.

tölgyes 2014.01.05. 15:40:17

@jjulie: Nem kényszerből jött Simonyi Sopronba.:) Nagyon helyes, hogy olvasgat róla.
Ő maga nagyjából így emlékezik Sopronba kerüléséről. Találkozott Tárczy Hornoch Antallal, beszélgettek, ennek hatására pályázott. Kovács István lett a fizika tanszék vezetője (később a KFKI alapító igazgatója lett). Simonyi az elektrotechnikai tanszéket vezette. "Megdöbbentett, mennyire erős fakultás a soproni, milyen színvonalas munkát végeznek a kutatók.. T.H. Anatalon kívül olyan világszerte ismert szakemberek oktattak, mint Boleman Géza, Verő József, Mika József. és mások. Budapestről érkezvén is azt éreztem, nagyon-nagyon rá kell kapcsolnom, ha méltó akarok lenni a karon végzett munka színvonalához." (Staar Gyula: Megszállottak, Öt magyar fizikus Bp. Typotex, 1991.) Kapott két tehetséges aspiránst.. az egyik az USA-ban lett neves professzor, a másik a Dubnában volt igazgatóhelyettes.

Így nézett ki a mucsai Sopron és harmadosztályú garnitúrája. Idézgetéseivel ezt az ostoba állítását nem tudja semmissé tenni. Annak azonban örülök, ha egy kicsit olvasgat..:)

jjulie 2014.01.05. 16:02:48

@tölgyes:

sopron nem mucsai hanem bugris, kicsit poncihter, kicsit lkeinbürger, de a tiéd

persze az egyetem az egészen más

tölgyes 2014.01.05. 16:02:48

@Hepci: zsüli szerint ami itt Mon történik az mind verbálfing, szart sem ér. Mucsa. Mindennek az az oka, hogy a sok hülye soproni a népszavazás idején nem Ausztriát választotta, bezzeg az ő felmenői és most ő maga is másképpen döntöttek.

Nekem meg nosztalgiázni támadt kedvem, eszembe jutottak gyerekkorom, majd felcseoeredésem kísérői, akik figyleték, szemmel tartottá rosszalkodásainkat, beszélgettek velünk. Maguk örömére is óvtak okítottak minket. Tudja hogy volt ez régebben.. A Lőverekben sok érdekes ember élt és keresett-talált nyugalmat öregségére. Ilyen volt Boleman bácsi, az akkor még középkorú Kubinszky házaspár, Kathy Józsi bácsi, akitől megtanultuk tisztelni a másságot (süketnéma gyerekkel foglakozott), a barátaink szülei, nagyszülei, a Taródi-vár építője, mindazok akik körülvettek bennünket.

Az ember iskolájára is nosztalgiával gondol Józan szemmel és ésszel emlékezve rájukm, csak azt tudom írni: voltak akiket érdemes megőrizni az emlékezetünkben. A nevekről és a miértekről írtam.

jjulie 2014.01.05. 16:19:11

@tölgyes:

sopron nem mucsai, hanem bugris, kicsit poncihter, kicsit kleinbürger, de a tiéd

persze az import az más

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.01.05. 19:44:38

@tölgyes:
Nem zavar, mondom, jobb, mint a verbálfing.
Esetleg recepteket is cserélhetnek...

@jjulie:
Mondd utánam, nyomi:
Jandl, Gangl, Pfneiszl, Töltl

jjulie 2014.01.05. 19:57:09

@Hepci:

hosszú ideig a gangl pali volt az AUTOSZERELŐ bugrisvároska kurucdombján

mondd utánam: ob III-as zakó, gresham, teniszleck

biztos jártál már a lőverekben, legyen büszke rád a @tölgyes: pajtás

tölgyes 2014.01.05. 20:32:33

@Hepci:Mentegetőztem volna? Na nem. Tudja sokaknak javítana az önbizalmán, és a hangulatán ha ilyesmivel foglalkozna és elolvasná Staar könyvét Vekerdi előszavával.
Maga szereti magát - ha jól emlékszem - úgy bemutatni, mint aki egyetem közeli ember., s ha ez igaz, akkor tudja értékelni ezt a kis mesei mozzanatot.

Egyházasfaluból elindul egy 10 gyerekes parasztcsalád gyereke a budapesti gimnáziumba, aztán eljut a Műegyetemre, elvégzi, az egyetem egyik tanszékén dolgozik már, míg végül veszi magának a bátorságot és bekopog Bay professzorhoz az Atomfizika Tanszék ajtaján.

"Papp György (B. adjunktusa) nyitott ajtót, elég nyersen rám szólt. - Mit akar?
- Nézze, ne haragudjék, nagyon szeretnék bejárni Önökhöz, mert...- kezdtem elbizonytalanodva, de félbeszakított. - Na végre, tudhatta volna, hogy már régen várunk magára."

jjulie 2014.01.05. 21:05:04

@tölgyes:

el ne érzékenyülj nekem kádárvakarék, hogy jön az egy felcsutistához?

tölgyes 2014.01.05. 21:49:34

@jjulie: Bunkókám! Ez az ami Önnel nem történehetett meg. Sehol sem várta senki. Még a kutya sem. Ez a baja:)

laji 2014.01.05. 23:31:06

Vazze,
adminisztratív okokból nem indul Vágó Gábor a LMP-listán (későn adta le jelentkezését)...
Valamelyik vidéki időközin azért nem indult a ballib-szövetség, mert az Együtt nem adta le a szükséges papírokat...
Ha kormányra kerülnének, akkor elfelejtenék leadni a költségvetés-tervezetét, vagy mi?

laji 2014.01.05. 23:50:52

Bizonytalanok:
2010-ben 36% nem ment el szavazni, most, a legutóbbi Medián felmérésen 28% a bizonytalan...

Úgy érzem, itt már csak tűzifával lehet újabb szavazókat bevonni...

Jó kérdés a Jobbik magatartása a választások után, pl. ha ve

laji 2014.01.05. 23:54:27

Bizonytalanok:
2010-ben 36% nem ment el szavazni, most, a legutóbbi Medián felmérésen 28% a bizonytalan...

Úgy érzem, itt már csak tűzifával lehet újabb szavazókat bevonni...

Jó kérdés a Jobbik magatartása a választások után, pl. ha velük együtt lesz meg a 2/3-ad, nélkülük "csak" egyszerű többség. Még érdekesebb, ha csak velük lesz többség.

szoja122 2014.01.06. 05:41:06

@Khal Drogo: Nem értem mire gondol?

A politikusok nagyon befolyásolták a közhangulatot. Azok az emberek közül is sokan beveszik a populista (rezsi csökkentő) dumájukat (hiszékenyek, szegények, erre szocializálódtak, mint azt te is nagyon jól leírtad), akik amúgy elutasítják őket. Ha nem így lenne, akkor nem nőtt volna a Fidesz népszerűsége.

De mondanivalóm lényege nem ez volt, azt óvatosan kikerülte...

Hepci pedig baromkodással próbálta elütni, ha már érdemben nem tudott hozzászólni.

jjulie 2014.01.06. 07:49:00

@tölgyes:

atyagatya narancskomcsi kádárvakarék, hánygyerekes parasztcsaládból vakart ki a kádár?

el ne bőgd magad, mert kezelésbe vesz a habonyszijjártó, és tehugyozza a füled

Khal Drogo 2014.01.06. 07:54:18

@szoja122: Szerintem fordítva van. A Fidesz népszerűsége azért nőtt mert egy létező népigényt elégítettek ki. Az alacsonyabb rezsiköltség iránti igényt nem a Fidesz teremtette. Ahogy pl. a romákkal kapcsolatosan véleményeket sem a Jobbik teremtette, hanem a Jobbik beletalált abba ami létezik.
A politika szerintem Magyarországon nem formál érdemben semmit. Hogyan is tehetné amikor a politikus a legjobban megvetett foglalkozás Magyarországon. Senki sem bízik a politikában. A megvetett emberek véleménye pedig két forintot nem ér. Szerintem.

Khal Drogo 2014.01.06. 07:57:55

@szoja122: Ha a Fidesz kampányt indítana a magasabb rezsi érdekében, Ön szerint követnék őket a választóik? Mert én kötve hiszem. Ha Önnek lenne igaza, követnék. De Ön is tudja, hogy nem követnék. A politikát az emberek addig helyeslik amíg helyettük mondja ki a gondolataikat.
Az emberek véleményét a mikroközösségük, a saját élettapasztalaik, a médiafogyasztásuk ( beleértve könyveket, internetet stb. ) formálják, nem pedig a politikai kampányok. El sem olvassák azokat, elkapcsolnak ha politikát látnak a tévében, nem járnak politikai rendezvényekre az emberek.

Khal Drogo 2014.01.06. 08:02:33

@szoja122: Ha Vona Gábor holnap kiállna hogy zsidó tagozata alakul a Jobbiknak és mindenki járjon zsinagógákba, Ön szerint követné őt hoplita? Mert én nem hiszem. Hoplita addig fogja követni Vonát, amíg azt mondja amit hallani akar. Szerintem nagyon-nagyon alacsony mértékben de lehet hogy semmiféle mértékben nem tudja befolyásolni a politika a magyar emberek gondolkodását. Hiányzik ahhoz az erkölcsi tőkéjük hogy megtegyék.

nyünyüge 2014.01.06. 08:04:27

OFF olvasnivaló
(tölgyes úr felmentést kap, mert ő mindenre kiválóan emlékszik:).

torokmonika.blog.hu/2014/01/04/orszagos_amnezia

nyünyüge 2014.01.06. 08:12:59

@Khal Drogo:
Csoda, ha megvetett foglalkozás? Ilyen mértékű szervezett hazudozást rég látott a világ, pedig volt benne része mindig.

A kormánypárti propaganda szerint egyszerre igaz, hogy Medgyessy 100 napos programja-amivel megvásárolta! a népet- végletekig eladósította az országot és arról, hogy a rezsit addig lehet csökkenteni, ameddig csak igény van még rá.
(Pedig ugyancsak a politikusok szerint a mostani pedagógus béremelés sohanemlátott mértékű! )

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.01.06. 08:33:00

@Khal Drogo:
Szerintem a békemenetelők simán követnék a Fideszt, Gycsótánynak is megvolt a hardcore rajongótábora anno, nem is kicsi méretű.
Ahol van valami karizmaféle, vannak tűzön-vízen keresztül követők is, persze ezek önmagukban nem döntik el a küzdelmet. Nyilván ha Navracsics lenne a Fidesz vezetője, neki alig lenne idióta (= a valósággal nem törődő, agyműködését a szeretett vezető imádatára redukáló) imádója, s Mesterházy meg Bajnai is csehül állnak ezen a téren.

hoplita 2014.01.06. 08:51:49

@Khal Drogo:
Hoplita Nagy Sándort követi, mert maradéktalanul csak ő mondja azt, amit az előbbi hallani akar.:)

Hülye példa vót, öcsi.

nyünyüge 2014.01.06. 09:01:40

Orbánisztán:

cink.hu/teljes-titokban-ujsagot-alapitottak-orbannak-1495152085/

Tudatom, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Magyar Krónika címmel új havi folyóirat indítását szorgalmazza, melynek megalkotásában – mint szerző – személyesen maga is közreműködne. Miniszterelnök úrral egyeztetve tisztelettel felkérem, hogy e szellemi vállalkozásban – mint szerző – írásaival Ön is vegyen részt.
....
....
Kerényi Imre, a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott

Khal Drogo 2014.01.06. 09:24:04

@hoplita: De lényegében igazam van. Nem a személyt követed, hanem azt amiben hiszel. Ha a személy mást mond, ejted. Ez így működik általában.

hoplita 2014.01.06. 09:40:02

@Khal Drogo:
Erre írta Hepci, hogy kurvára nem.
Van egy jelentős, lazán kétmillás szavazóblokk, amelyik függetleníti magát a gondolkodás nehéz testi munkájától.

A személy és a követés úgy aránylik egymáshoz, mint az elmélet és a gyakorlat.

Plusz vannak magamfajta kvázi szabadúszók, egyébként nem is kevesen, akik kárminimalizálásra törekednek.
Ha már a nyereménymaximalizálásról az elvek miatt lemaradtunk.:)

Balt 2014.01.06. 09:40:30

Ez volt már? :)
index.hu/belfold/2014/01/06/bajnaiek_ujra_targyalnanak_az_mszp-vel

„Az Együtt-PM szerint a lehető legszorosabb együttműködésre, akár közös listára van szükség az ellenzék érdemi támogatottsággal rendelkező erői között. Ennek megvalósításához minden félnek áldozatot kell hoznia” – mondta ezzel kapcsolatban Bajnai Gordon egy ma reggeli tévéinterjúja során. „A kormányváltó szövetség megállapodásának kibővítésére kizárólag a két fél, az MSZP és az Együtt-PM egyeztetése révén kerülhet sor. A meglévő szövetség az alap, ez megkérdőjelezhetetlen” – tette hozzá a volt miniszterelnök.

Magyarul, ha jól értem: az ő 31 egyéni jelöltjük tabu, de a maszop sürgősen vonja be a lehetséges szövetségeseket (Torockayra szavazó DK-sokkal). Muhaha, nesztek, ex-Lehetmás! :)))

hoplita 2014.01.06. 09:55:23

@Balt:
El is olvastad és megértetted, te szadesztől áttévedt majom?:)

És teszerinted is a 3%-os dekával nyert 72%-kal Laci?

Te még annál is hülyébb vagy, mint előzetesen feltételeztem.

Anyádmajma, kis frusztrált negyvenes.:)

Őszül a hajad és felszedtél sok kilót?

A tükör a hibás, baszd szét.:)))

hoplita 2014.01.06. 10:00:25

@Balt:
Ja, aki pofázik az tartsa a hátát.

Ha meg nem fizet, ülje le.

Remélem ezt a sas nevű rácgecit megbaszták odabenn....

nyünyüge 2014.01.06. 10:13:06

Így aztán könnyű "jobban teljesíteni":

Elérhetetlenné tette 2013. november 5. előtt megjelent összes anyagát a Híradó.hu.

hvg.hu/tudomany/20140106_torolte_a_multat_a_hirado

laji 2014.01.06. 11:08:04

@nyünyüge: "OFF olvasnivaló
(tölgyes úr felmentést kap, mert ő mindenre kiválóan emlékszik:).

torokmonika.blog.hu/2014/01/04/orszagos_amnezia"

Na én az ilyen török mónikák miatt nem szavazok a budapesti libsikre soha...

nyünyüge 2014.01.06. 11:38:55

Hát ja :(.

sportgeza.hu/futball/2014/01/06/deutschek_megvettek_az_mtk-t/

Most már tudjuk, milyen újjáalapításról beszélt tavaly novemberben Deutsch Tamás, amikor elmondta, hogy "... összesen 5 milliárd forintot kap a kormánytól a meglévő sportlétesítményeinek fejlesztésére, valamint a Brüll Alfréd Akadémia létrehozására, majd azzal folytatta, hogy a 2014/2015-ös idényben megújul az MTK Hungária körúti labdarúgó-stadionja. A klubelnök a szombati napot az egyesület "újjáalapításának" nevezte."

livengood 2014.01.06. 11:53:22

@hoplita: "Plusz vannak magamfajta kvázi szabadúszók, egyébként nem is kevesen, akik kárminimalizálásra törekednek."

Még az is elképzelhető, hogy a baloldal is megkaphatja a szavazatod? Vagy a Fidesz?
Hú!:)

szoja122 2014.01.06. 12:24:16

@Hepci: Rossz hírem van.
A pöcsöd mérete a korral csökken. Csak szeretnéd, hogy stagnáljon.

hoplita 2014.01.06. 13:01:45

@livengood:
Azé' az mán durva lenne.

Inkább bemennék a kamrába és hülyére innám magam.

@szoja122:
Hát...akkor te mán mínuszban is tucc mérni.

Őszintén, ezt honnan veszed...?

Nekem meggyőződésem, hogy kábé ugyanazt tudom centire nyújtani, mint 25 éve.

Lehet, hogy a lábam is kezd összemenni?

Az spec. jó lenne, mert köztes a méretem. 45-44....ez is csökkenni fog, ha nem fejlödök, faszfej?:)))

szoja122 2014.01.06. 13:10:57

@hoplita: Nyugi a tiéd marad, nagy faszfej voltál, vagy és az is maradsz. :)

livengood 2014.01.06. 13:17:44

@hoplita: Szóval a kamrában szoktál kárminimalizálni?:)) Üzletnek akár lehetne jó is, hiszen mind a két oldal külön-külön is szívesen kifizetné ápr. 6-án a pálinka árát, csak maradnál a kamrában egész nap. :)))
Tényleg - mit értettél ezen?

szoja122 2014.01.06. 13:19:58

@hoplita: Az előbbi csak a pöcsödre vonatkozott.

Az agyad mérete csak imaginárius számmal mérhető...:)))

Balt 2014.01.06. 13:54:11

@Khal Drogo: Jogos. Majd akkor követ mást, (megfelelően alacsony) intellektuális és érzelmi színvonalának megfelelően.

Egyébként személyében remek példa arra, hogy a rasszizmus mennyire nem vezet sehová: őszintén, egy kívülálló számára (a külsőségeken kívül) van valami, ami megkülönbözteti egy kötekedő, pengés cigánytól?

hoplita 2014.01.06. 17:10:22

@Balt:
"...: őszintén, egy kívülálló számára (a külsőségeken kívül) van valami, ami megkülönbözteti egy kötekedő, pengés cigánytól?.."

Van, faszfej.
Szembe jöhetsz velem éjfélkor a kihalt utcán....és haza is érsz.
Pedig nálam is van mindig penge.
Baszd meg az anyádat, szadeszes fityiszmajom.

hoplita 2014.01.06. 17:35:56

@livengood:
Én szívesen leírom, akárcsak Hepci, hogy 90 óta kire szavaztam, egyéni, pártlista.
Nem tudok olyan eshetőséget jelenleg elképzelni, hogy a fityiszre szavazzak...tényleg nem. Már ha nem szavazhatnék a nácikokra, de ugye szavazhatok és még attól sem kell félnem, hogy az a voks elvész.

A kamrámban tartom a pálinkám, abból önellátó vagyok, sőt, ha nagyon szépen kérsz még adok is belőle némi izé...díj ellenében.
Vagyis engem nehéz itatni, én iszok magamtól és a magamét.:)

hoplita 2014.01.06. 17:43:24

@szoja122:
Baszom anyád szája szalonnáját, köcsög.

hoplita 2014.01.06. 18:17:06

Ezt meg a cigánybabusgató köcsögöknek.
Itt a soha vissza nem térő alkalom.

Akarsz egy szimpatikus roma család tagja lenni? Itt a lehetőség!
Nem kérdéses, hogy tömegek évtizedes vágyálma válhat valóra egy apróhirdetés által: igen szimpatikus roma honfitársaink szívesen családtaggá fogadnak bennünket!
Nem elég, hogy megtapasztalhatjuk a feltétlen önzetlenség iskolapéldáját, egy csapásra tanúi lehetünk, hogy a téli közfoglalkoztatás alapvető készségfejlesztéseire szánt milliárdok sem egy feneketlen zsákba öntött felesleges összegek. Igen, az írástudás évezredes praktikájának bizonyos szintű használatáról lenne szó. (Az is elképzelhető persze, hogy az ingyen laptopok általi digitális írástudás növekedése okozhatta a cigány írásbeliség ezen kimagasló alkotását.)
Íme, a szöveghű hirdetés:
Eltartási szerzödés csinálok ügyvéd által
ügyvéd által teljesen hivatalosan eltartalak nem lesz semmibe hijányod mindent megadok neked van 2 gyerekem ójan leszel mint egy család tag aki ugy gondolja öreg bácsik van nénik hogy tetszik a ajálatom az nyugotan csőrgesen ki és vissza hívom vagy irjón ide üzenetet
És néhány bizalomgerjesztő kép a befogadókról:

További részletek: kuruc.info/r/6/122350/#ixzz2pdLlX5op

Khal Drogo 2014.01.06. 20:59:34

@nyünyüge: Ez a kultúrkamp egyre meredekebb. Már a jobboldalon is kínos ez az egész. Azért még nincs minden veszve, mert a 30-as életkorú fiatal jobboldali újságírók közül gyakorlatilag mindenki lemondta a "meghívást".
Tegnap olvastam egy Nemzeti Körből kiszóló akadémikus levelét, amit a hvg hozott le. Érdekes.
Mindenestre a konzervatív elit egyre búskomorabb képpel nézi a kormányzás egyre érthetetlenebb fordulatait.

A másik, ami egészen "érdekes", a saját eleve milliárdos embereknek juttatott extra pénzek. Ha Töröcskei bankja megveszi bármelyik kivonuló bankot, a jogszabályi környezet miatt, "véletlenül" neki majd nem kell bankadót fizetni. 11 milliárd évente. Nem semmi.

Ez a két jelenség egyébként előbb-utóbb ki fogja nyírni a Fideszt. A parttalan nyalás, az ilyen Kerényi és Obersovszki emberek és ez az egyre inkább irányítottnak tűnő jogalkotás, amit láthattunk már annyiszor. Nem, még nem most, de ezek rohasztani fogják az egészet.

Az MSZP viszont nagyon téved, ha azt hiszi hogy a kormányzati hibák miatt bárki is át fog szavazni rájuk. Legalábbis szerintem.

Khal Drogo 2014.01.06. 21:11:07

@hoplita: Igazad lett. Naponta kirabolnak egy traffikot, ahogy jósoltad még az elején. Ekkora baromságot hogy el van sötétítve az ablaka. Csoda hogy még nem öltek meg egyetlen traffikos eladót sem.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.06. 21:31:00

@livengood:

Mindegy mit találsz ki, ha az sikeres lesz, rengeteg pénzt keresel vele, akkor irigyed, ellenséged is lesz még sok is, akik le akarják nyúlni, meg akarják szerezni az üzletedet.

Tömegek alapvető igénye lenne a stabil, értékálló pénz.
Egy ilyen azonban óriási veszélyt jelenthet a politikus és a bankárok jelenlegi kiváltságaira.
Ezért minden erővel megpróbálnák megakadályozni. Kezdetben. Ha ez nem sikerül, akkor pedig átvenni, megszerezni.
Tudod hogyan van, ha egy mozgalmat nem tudsz elfojtani, akkor állj az élére!

A bitcoin rendszerét, tulajdonosait nem ismerem, így azt sem értem miért bíznak benne, akik, bíznak, de mivel ez teljesen informatikai alapú pénz, így könnyen sebezhető.

Ahogyan a bitcoin egyre népszerűbb, egyre több pénzt ér, annál inkább megérni komoly pénzt és munkát fektetni a meghekkelésébe, ellopásába.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.06. 21:40:39

@6.Lenin:

Ez hülyeségnek tűnik.
Épelméjű családok nem politizálással foglalkoznak odahaza a családjukban.

Aki a családtagjait is agitálja ő sok minden, de nem egy normális ember.

Teljesen lényegtelen mi a családtagok politikai nézete, ugyanis ez jól működő családban nem téma, mert semmi összefüggésben nincsen a család mindennapi életével boldogságával.

4 évente aki akar a fülke magányában teljesen titkosan behúz pár X-et egy papíron és ennyi.

Ilyesmin veszekedni családon belül a legnagyobb értelmetlenség.

Kizárt, hogy a hasonló politikai nézetek lennének a fontosak egy párkapcsolatban.

A jó szex sokkal inkább az, valamint a közös érdeklődési kör, közös programok, megértés, szeretet stb.

Az a legkevésbé sem, hogy ugyanúgy X-eljenek a szavazásokon.

Ez csak a politikabuzik nagyon szűk rétegének lehet az.

Szóval én nem ajánlom senkinek sem, hogy a családját akarja agitálni.

livengood 2014.01.06. 22:27:47

@Akitlosz: Azon felesleges rugóznod, hogy ellopható. Minden ellopható. A többiben egyetértünk.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.06. 22:31:28

@Khal Drogo:

Milyen viszonylagos jólét?

Ma jobban le van maradva Magyarország Ausztriától, mint Kádár idején.

Ma többen disszidálnak nyugatra, mint Kádár idején.

Milyen viszonylagos jólét?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.06. 22:36:29

@livengood:

Akkor rosszul fogalmaztam.

Maga a bitcoin pénzrendszer sokkal sebezhetőbb éppen azért mert nem áll mögötte semmilyen államhatalom, mint egy ország devizája.

A dollárt nem tolvajok, nem hackerek teszik tönkre, hanem a saját kibocsátója,a FED.

A bitocinosok igazi motivációja, szándéka, ereje, vagyona ismeretlen, így nem értem mire fel a bizalom a rendszerükben, de ennek a bitcoinnak egyelőre nagyobb a füstje, mint a lángja. 2-3 millió használó az nagyon karcsú még. Ennél akármelyik népszerű játékkal sokkal többen játszanak.

livengood 2014.01.06. 22:40:25

@Akitlosz: "Aki a családtagjait is agitálja ő sok minden, de nem egy normális ember."

Azon lehet vitatkozni, hogy mi a "normális". A fanatizmus viszont egy elterjedt emberi tulajdonság. A fanatikus pedig otthon is fanatikus.

Én sem ajánlom senkinek sem, hogy a családját agitálja, csak szomorúan konstatálom, hogy ez a magatartás nem ritka. Mivel azonban minden ami a családon belül történik rejtve marad, ezért a szerencsések max. a könyvekben olvashatnak róla, ezért nem feltétlenül fogják fel a probléma súlyát.

V kance kancov - valószínűleg annyi nem "normális" család van, ahány "normális".

livengood 2014.01.06. 22:43:49

@Akitlosz: Én sem értem. Viszont arra mérget lehet venni, - hiszen közhelyes, hogy ha sokáig kitart a bizalom, akkor valami maradandó született.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.01.06. 23:36:04

@szoja122:
Ezen a frappáns válaszon egy egész napig gondolkodtál?
Hihihi.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.01.06. 23:51:07

@Akitlosz:
Viszonylagos jólét = minden paraszt tud venni okostelefont.
Ez már a jólét, nem?

Khal Drogo 2014.01.07. 08:04:56

@Hepci: Lehet venni coca-colát, lehet meki kaját enni és nézni X-faktort. Ez már majdnem olyan mint nyugaton. De csak majdnem.

hoplita 2014.01.07. 08:22:13

Állami tulajdonú területen vadászgattak Lázárék, állítólag 913 fácán került terítékre
Móricz Zsigmond világát idéző úri muri zajlott Fejér megyében, ahol Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár vendéglátásával grófok és hercegek vettek részt egy nagyszabású vadászaton december közepén. Minderre az egyik meghívott, a szintén arisztokrata származású Donatella Failoni, Oszter Sándor színművész felesége Facebook-oldalára kitett képek révén derült fén

További részletek: kuruc.info/r/6/122376/#ixzz2ph8TK0TM

Amikor a kanászivadék szar felkerül a polcra és lekvárnak kezdi képzelni magát.

Én is szívesen részt vettem volna ezen az eseményen.

A fácánkakasok legalább olyan biztonságban lettek vóna, mint az anyjuk tojástartójában, viszont néhány vendég, élükön lézerjankóval vadászbalesetet szenvedett vóna.
Ez utóbbit négyes söréttel dupláznám fejbe...hogy rohadt vóna bele a kurva anyjába.

hoplita 2014.01.07. 10:20:57

@Khal Drogo:
Most mondjam, hogy örülök?
Nem mondom, bár ne lett vóna.

De ha én, a hülye, itt oly sok, magukat túlértékelő seggfej által bunkónak tartott náczi tudtam, a döntéshozók pedig nem, akkor kinek kéne a pi.csába húzni?

Szerinted?

Khal Drogo 2014.01.07. 10:31:42

@hoplita: Megvan a véleményem az egész ügyről.
süti beállítások módosítása